torstai 14. kesäkuuta 2012

Mobiili tulevaisuus

Professori Ugo Quidolinin mielenkiintoinen katsaus mahdolliseen tulevaisuuteen.






Quidolini totesi luentonsa alussa että mobiilin tulevaisuuden ennustaminen on aina riskin ottamista. Kukaan ei tiedä mihin suuntaan ja kuinka nopeasti tekniikka tulee kehittymään.


Se miten kyläyhteisö aikaisemmin toimi fyysisenä paikkana jossa olimme vuorovaikutuksessa toinen toisiimme, olemme nykyään laajentaneet sen verkkoon. Verkko on siis meidän kylämme jossa hoidamme sosiaalisia suhteita. Myös me itse olemme verkossa oleva media ja sisältö


Mobiilius ei ole kuitenkaan Quidolinin mielestä teknologiaa. Mobiili verkko ei ole tietokoneet tai kännykät joita käytämme vaan verkko on se mitä me siellä teemme. Me itse olemme nykyään verkossa oleva media ja mobiilisivellukset ovat meidän kielemme. Verkko on orgaaninen alusta jossa ilmaisemme itseämme monin eri tavoin esim kuvilla, videoilla jne.


Myös muistiinpanovälineemme ovat muutoksessa. Emme enää laita asioita paperille vaan yhä enemmän muistojamme on esim. valokuvien muodossa erilaisissa pilvipalveluissa.


Mitkä sitten ovat olennaiset asiat mobiilissa tulevaisuudessa, mitkä asiat voisivat olla tärkeitä?


Udo Quidolinin melestä seuraavat:


  • Lisätty todellisuus (Augmented reality). Siihen näkymään jonka saamme todellisuudesta (videokuva) voidaan lisätä päälle erilaisia kerroksia jotka laajentavat tietoja ko. todellisuudesta. 
  • Kustomoitu tieto (esim Flipboardin tai Ziten tapaiset palvelut jotka keräävät tietoa sosiaalisesta mediasta ja eri verkkosivuilta ja esittävät ne aikakauslehtimäisesti)  http://www.zite.com/
  • Sosiaalinen verkostoituminen mobiilisti
  • Kosketuskäyttöliittymien siirtyminen erilaisille pinnoille. Puettavat näytöt ja käyttöliittymät. 
  • Parannettu paikkatieto. Fyysisistä paikoista saadaan yhä enemmän lisätietoa esim karttapalveluiden kautta. 
  • Mobiili televisio
  • Mobiili maksaminen
  • Pelit!
Täältä voi lukea lisää tulevaisuuden visioista:  http://www.tat.se/blog/category/innovation/

Udo Quidolini



Verkko osana arkipäivää




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti