maanantai 11. kesäkuuta 2012

Kirkko taskussa: suostuttelevan teknologian aakkoset


Tutkija Christian Grund Sørensen patistaa kirkkoja käyttämään enemmän suostuttelevia tietokoneohjelmistoja. Tanskalaisen Aalborgin yliopiston tutkija työskentelee myös luterilaisena pappina ja on saanut kotimaassaan medianäkyvyyttä viemällä pääsiäisvaelluksen Twitteriin.  

Sørensen sanoo, että suostuttelevat ohjelmat ovat astuneet opettajien, pappien ja ystävien rinnalle. Ne auttavat tarjoamaan meille oikean tiedon oikeaan aikaan.

Suostuttelevat teknologiat ovat tietokoneohjelmien oppimaa psykologiaa. Ne saavat meidät ihmettelemään, "miten ihmeessä kone osasi tarjota minulle tätä juuri nyt?". Esimerkiksi verkkokauppa Amazon tarjoaa minulle sopivia kirjoja aiempien hakujeni perusteella. Lisäksi Amazon vinkkaa, mitä muut kaltaiseni ovat juuri ostaneet, ja saa minut ehkä tilaamaan kirjan, jota en alun perin hakenut.

- Jos joku tekee verkossa haun sanalla "itsemurha", kirkko voisi kysyä tällaiselta ihmiseltä bannerissa, "haluaisitko keskustella itsetuhoisuudesta?" ja ohjata kysyjän päivystävälle verkkopapille, Sørensen ehdottaa.

Suostuttelevan teknologian vahvuus on siinä, että sillä voi löytää kairos-hetken eli juuri sen hetken, jolloin muuten merkityksetön tieto muuttuu jollekulle tärkeäksi. Moni sinänsä tärkeä asia hukkuisi muuten verkkoon, mutta muuttuukin kultajyväksi, kun se suunnataan oikeaan aikaan, paikkaan ja teknologiaan. 

Kun ohitamme kirkon, voimme saada tiedon illan gospelkonsertista - mutta vain jos se todella sopii musiikkimakuumme.

Mikä teknologia pystyy tähän?
- Kännykkä, vastaa Sørensen.
- Tulevaisuudessa kirkko on taskussamme. Hammasharjansa voi unohtaa kotiin, mutta matkapuhelinta ei koskaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti