keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Kyberteologiaa


Professori Antonio Spadaron, SJ, Director of Civilta Cattolicá, esitelmä Exploring the links Christian Development and Digital Environment
http://www.cyberteologia.it/2012/06/exploring-the-links-christian-spirituality-and-the-digital-environment/ pohjautui hänen kirjaansa  Cybertheology. Esitelmä oli tiivis ja monikerroksinen.  Prof. Spadaro kysyi ‘What is the spiritual meaning of the technology?’  Hän käsitteli kysymystä yhdistäen kaksi näkökulmaa:  Kuinka teknologia  on muuttanut teologiaa sekä millaiseksi teknologia on muovaamassa ihmistä suhteessa Jumalaan ja  hengellisyyteen. Ja kolmantena oli taustalla kysymys ’How to evangelize?’

’Missä olet, Jumala?’ on edelleenkin ihmisen peruskysymyksiä. Prof. Spadaro käytti kolmea metaforaa kuvaamaan ihmisen tapaa etsiä vastausta tähän kysymykseen: kompassi, tutka ja dekooderi. Enää ei riitä tieto karttapohjoisesta tai tutkan tieto ympärillä olevista kohteista, vaan elämme maailmassa, jossa mielemme purkaa ja koodaa uudelleen tietoa ja kaikkea havaitsemaamme. Etsimme väylää muodostaaksemme oman käsityksemme.  Prof. Spadaro korosti, että olennaista kirkon toiminnassa yleensä ja verkossa  ei ole antaa vastauksia, vaan mahdollistaa kysymysten kysyminen. ”Vastaukset syntyvät siellä, missä kysymykset esitetään.” Tämä haastaa tapamme kirkkoina toimia verkossa. Maailmassa on paljon erilaisia valmiita vastauksia mutta suurin kysymys on, mitkä ovat kysymykset joita ihmiset kysyvät?

Usko syntyy kuulemisesta. Tämä prof. Spadaron esille nostama Raamatunkohta havahdutti  verbiin ’kuulla’, ei kuunnella. Hän korosti sitä, että nykyisin emme enää kuuntele esimerkiksi musiikkia valinnan perusteella, vaan musiikki muodostaa jatkuvan taustaäänimaailman. Ensin kuulemme, alamme kuunnella jotain tarkemmin, jos sillä on merkitystä ja sen jälkeen syntyy havahtuminen tai oivallus - jos syntyy.  Kirkkojen täytyy siis olla edelleen ja yhä enemmän mukana tuottamassa erilaisia taustamaailmoja, ääni- ja kuvavirtoja. Tämä on tapamme pitää tarjolla Elämän Sanaa. Prof. Spadaro kiteytti: ’Gospel is the soundtrack of life.’

Mielemme käsittelee myös samalla tavoin sitä, mitä näemme. Lisätyn todellisuuden käsite (augmented reality), jonka prof. Spadaro nosti esiin, korostaa sitä, että mielemme joka tapauksessa lisää merkityksiä elämän virrassa virtaaville ilmiöille. Kirkkoina voisimme tietoisesti tehdä enemmän, esimerkiksi  miettimällä omaa sakramenttiopetustamme tästä näkökulmasta.

Esitys tuki omaa pohdintaani siitä, että aivotutkimuksen sekä kehityspsykologian uusimpia tutkimustuloksia kannattaisi lukea hartaasti. Väitetään, että kyky muodostaa loogisia kokonaisuuksia pirstaleisesta kokemusten ja tiedon virrasta on romahtanut. Jos ajattelemme kasvun tukemista, meidän tulisi mahdollistaa ja luoda foorumeita, joissa yhdessä tuotetaan ja edistetään myös kokonaisvaltaista ajattelua ja jäsentämistä. Kirkkoina olemme juuttuneet edelleenkin oppirakennelmien linnakkeisiin. Oppimme on kokonaisuus ja niin tulee ollakin. Mutta jos otamme todesta prof. Spadaron pohdinnat, niin meidän tulee jatkaa käytäntöjemme mylläämistä ja uudelleen sanoittamista - reformaatiota. 
Prof. Spadaro päätti esityksensä teemaan ‘Spirituality is a kind of inner hacking’. Hän kysyi: “What would Jesus hack?”   


prof Antonio Spadaron




3 kommenttia:

  1. Spadarolla oli mielenkiintoisia näkökulmia. Kysymykseen what would Jesus hack, löytyy yksi mahdollinen vastaus kertomuksesta jossa Jeesus rikkoo juutalaisia sapattisäännöksiä (Mark 2: 23-28). Tiukat sapatinvietto-ohjeet olivat käyttäytymiskoodistoa jonka Jeesus mursi ja uudelleentulkitsi vastaamaan alkuperäistä tarkoitusta: "Ihminen ei ole sapattia varten vaan sapatti ihmistä varten." Se uusi koodi jonka Jeesus toi elämän käyttöjärjestelmään olisi näin ollen rakkauden ohjelmakoodia?

    VastaaPoista
  2. Markus, kerroit verbin 'hack' ja hakkeroida eroista. 'Hack' tarkoittaisi juuri tuota rakkauteen pohjautuvaa dekoodausta?

    VastaaPoista
  3. Wikipediassa on lisää hakkerin määritelmistä http://fi.wikipedia.org/wiki/Hakkeri ja tuo sopinee hyvin ajatukseen: "henkilö, joka kykenee saavuttamaan tavoitteensa olemassa olevien järjestelmien rajoituksista huolimatta". Sana "Hakkeri" on usein myös sekoitettu negatiiviseen termiin krakkeri jota käytetään tietokonejärjestelmiin murtautujista.

    VastaaPoista