torstai 14. kesäkuuta 2012

Kirkot appseja kehittämässä

Monissa Euroopan kirkoissa tehdään innovatiivista mobiilikehittämistä, jonka tavoitteena on löytää kirkollinen killerapps. Ruotsin kirkon Kyrkguide yhdistää kirkot ja tapahtumat. Baijerin kirkon (ELKD) seurakuntavaaleissa syksyllä 2012 hyödynnetään talkoistamista ja mobiilivideoita äänestämiseen kannustamisessa. Raamatun ympärille on syntynyt useita toimivia appseja, joissa lukemisesta tehdään yhteisöllinen kokemus.

Appsien workshopissa pohdittiin mm.

  • geokätköilyn hyödyntämistä 
  • jo tehtyjen appsin jakamista yhteiseksi hyväksi
  • QR-koodien hyödyntämistä mm. kirkkojen esittelyssä


Isot kysymykset monessa kehittämisessä ovat tiedon avoimuus (Open Data -ajattelu) ja appsien tekemisen talkoistaminen (crowdsourcing). Kuinka pystyimme tarjoamaan mahdollisimman paljon tietoa yhteiseen käyttöön ja samalla tukemaan ja nostamaan tehtyjä hyviä sovelluksia? Suomessa tästä hyvä esimerkki on Android -alustalle tehty Päivän sana -sovellus, jossa on käytetty evl.fi -palvelun rss-syötettä.

Oman pulmansa muodostaa esimerkiksi Raamatun ilmaisuus, koska monen organisaation olemassaolo on perinteisesti perustunut myytyihin tuotteisiin tai niistä saatuihin tekijänoikeustuloihin. Oman mausteensa tähän toi Ruotsin kirkon virallisen Raamatun tilanne. Ruotsin kirkko ei tarjoa sitä ilmaisena palveluna, mutta amerikkalaisesta appsista se löytyy kuitenkin ilmaiseksi.

Kaikille käyttäjille suunnattujen appsien ohella keskusteliin kirkon työntekijöille tehtävistä appseista. Niillä voidaan hyvin testata ideoita sekä tukea mobiilia muutosta kirkoissa. Monessa tilanteessa mobiili voi auttaa työntekijän arkea merkittävästi.

- Kaikkein käytetyin apps on kuitenkin tekstari, jonka hyödyntämistä ei kannata unohtaa, koulutussihteeri Juha Kinanen lopuksi muistutti



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti