keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Mobiili Web

Seminaarin aiheena tänä vuonna on ollut erityisesti mobiilin netin tulevaisuus. Yhtenä esimerkkinä näytin Helsingin seurakuntien muutamaa valmista ja tekeillä olevaa nettisivua jotka on suunniteltu toimimaan mobiililaitteissa ja pienissä näytöissä. Sivujen ulkoasu on skaalautuva, mikä tarkoittaa sitä, että sivun elementit asettuvat näytön leveyden mukaan helpommin luettavaksi. Sivua tarvitsee tällöin vierittää ainoastaan pystysuunnassa ja teksti mukautuu niin, ettei sitä pieneltä näytöltä luettaessa tarvitse erikseen suurentaa. 


www.mestat.fi

  • Helsingin seurakuntien nuorisotyön uusi sivusto joka esittelee nuorten mestoja ja niissä olevia tapahtumia. Sivuston etusivun kartta näyttää kaikki nuorten paikat ja niissä olevat tapahtumat. Nuorten yhteisestä kalenterista voi hakea menovinkkejä koko Helsingin alueelta ja jokaisella seurakunnalla on oma osio omine kalentereineen ja sisältöineen. 



www.itkumuuri.fi

  • Tekeillä oleva palaute ja esirukoussivusto Helsingin seurakunnille joka julkaistaan tulevan syksyn alussa. Ideana on tarjota keskitetty paikka  jossa voi jättää palauteen tai kommentin seurakunnan tai kirkon toiminnasta. Sivuilta voi myös lähettää anonyymin esirukouspyynnön haluamaansa seurakuntaan ja lukea muiden lähettämiä esirukouspyyntöjä jos lähettäjä on sallinut sen julkaisun. 



  • Tämä on ollut henkilökohtainen kokeiluprojekti helposti kännykällä käytettävästä sivustosta, josta käyttäjä voi lukea hengellistä materiaala. Sivuilla on mm. päivän sana, mobiilimeditaatio, tulevan sunnuntain tekstejä ja rukouksia, messun kaava yms.



Verrattuna kännykkäsovelluksiin mobiilikäyttöön suunnitellussa nettisivussa on se etu että se toimiii lähes kaikilla mobiilialustoilla. Jos haluaisi tehdä mahdollisimman monen käytettävissä olevan sovelluksen, se täytyisi tällä hetkellä tehdä ja päivittää iPhonelle/iPadille, Androidille ja Windows Phonelle kaikille erikseen. 

Mobiilisovellusten etu sen sijaan on se etteivät ne välttämättä tarvitse jatkuvasti nettiyhteyttä vaan sisältö voidaan esim ladata etukäteen käytettäväksi. Mobiilisovellus saa myös näkyvyyttä sovelluskaupoissa toisin kuin verkkosivu jonka osoite täytyy saada jostain selville. 

Tulevaisuudessa nettisivutekniikat ovat yhä enemmän mobiilisti käytettäviä ja esim uuden HTML5 verkkosivustojen kuvauskielen ennusteaan vievän nettisivuja toiminnallisesti lähemmäksi erikseen ladattavia sovelluksia, joten nähtäväksi jää kummat tulevat suositummiksi, erilliset sovellukset vai nettisivut. Suuntaus on joka tapauksessa menossa siihen suuntaan vapaiden wifi-verkkojen myötä, että mobiililaitteet ovat yhä enemmän jatkuvasti kiinni verkossa. jolloin netissä olevien sivujen käyttö tulee olemaan entistä helpompaa. 

Toistaiseksi esim ulkomailla netin käyttäminen on paikasta riippuen enemmän tai vähemmän vaivalloista: löytykö vapaita langattomia nettiyhteyksia ja miten hyvin ne toimivat. Tällöin etukäteen kännykkään ladattu sovellus toimii varmimmiten. 

Mobiilisovellusten ja sivujen merkitys tulevaisuudessa tulee joka tapauksessa jatkuvasti kasvamaan. Ihmisillä on yhä enemmän mukanaan laitteita joilla voi olla yhteydessä ystäviin tai haluamiinsa asioihin missä pain tahansa maailmaa. Tässä seminaarissa on ollut useita todella hyviä esimerkkejä eri kirkkojen kehitystyöstä, esim Ruotsin kirkolla on iPhonessa ja Androidilaitteilla mobiilisovellus "Kyrkquide" josta näkee kaikkien seurakuntien kirkkojen sijaintitiedot ja niissä olevat tapahtumat kartalla. 





Moblien nettisivujen (ja sovellusten)  näkyvyyttä ja käyttöä voi helpottaa esim QR-koodeilla. QR-koodi on neliön muotoinen graafinen elementti jonka voi laittaa esim printtimainokseen. Kun kännykän käyttäjä ottaa kuvan qr-lukuohjelmalla, hän siirtyy suoraan halutulle verkkosivulle ilman aikaa vievää osoitteen kirjoittamista. QR koodien hankaluus on että käyttäjän tarvitsee ladata lukuohjelma erikseen kännykkään mutta esim Nokian Lumia-malleissa se on puhelimissa jo vakiona. Koodeja voi tehdä esim täällä



Listaa erilaisista kännykkä sovelluksista:



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti