keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Kun paavi tweettasi

Viime kesäkuussa, kun vietin pari viikkoa Roomassa, Paavi Benedictus lähetti ensimmäisen tweettinsä.



Paavin Twitter-tili täyttää pian vuoden. Tänä kesänä palaan Roomaan ja toivon, että todellisuus paavin tweettien taustalla aukenee lisää. Minua kiinnostaa, miten katolinen kirkko on läsnä verkossa.

Katolisen kirkon viestinnän haasteet ovat vertaansa vailla. Koko maailman väestöstä 17,3 % on katolisen kirkon jäseniä. Tämä tarkoittaa, että kirkon viestinnän tulisi tavoittaa 1,14 miljardia ihmistä. Jos tavoitteena olisi Suomen evankkelis-luterilaisen kirkon viestintäohjelman tapaan kohdata jokainen jäsen laadukkaasti viisi kertaa vuodessa, kontakteja tulisi olla 5,7 miljardia.

Myös sisäinen viestintä vaatii paneutumista. Katolisella kirkolla on yli 400 000 työntekijää. Vertailun vuoksi: monikansallisella yhtiöllä Shellillä on 97 000 työntekijää.

Kun näitä lukuja katselee, on helppo ymmärtää, miksi verkko on kirkoille niin tärkeä. Yksi hiiren klikkaus voi kasvattaa rukouksen, saarnan tai videon kuulijakunnan sata- tai tuhatkertaiseksi.

Useimmat niistä, jotka eivät ehdi, uskalla tai halua astua kirkkoon, keskustelevat mielellään elämän tarkoituksesta verkossa. Kirkko Kuulolla on yksi Suomi24 -palvelun suosituimmista keskustelupalstoista. Monella on myös Facebook-kavereina nunnia, pappeja ja kirkon verkkokeskustelijoita. He kertovat, että ihmisten on helpompaa puhua olemassaolon isoista kysymyksistä verkossa kuin kasvotusten.

Jos haluat seurata Rooman tapahtumia Twitterissä, käytä tageja #ECIC17 ja #cyberteologia. Tapaamisen virallinen kieli on englanti, mutta meillä suomalaisilla on niin iso joukkue paikalla, että tweettaamme myös suomeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti